top of page

EV SAHİBİ NE DEMEK

  • hmrtsln
  • 14 Eyl 2023
  • 2 dakikada okunur

Kiracıları mağdur eden kavramlardan bir tanesi ve en önemlisi,

Ev sahibinin ülkemizde ne anlama geldiği ile ilgili net bir tanım yok, kanunda mal sahibi olarak geçiyor fakat kiracının durumu ve aralarında gerçekleşen para alışverişi de hukukta tanımlanmamış.

Mal sahibi demek evin mal olarak geçmesine neden oluyorsa büyük bir boşluk var demektir.

O zaman tanımlardan yola çıkmak lazım.

MAL

Bir kimsenin, bir tüzel kişinin mülkiyeti altında bulunan, taşınır veya taşınmaz varlıkların bütünü.

Tamam, bu tanım ihtiyacımızı karşılamıyor.

Ev mal olarak tanımlanıyorsa ödediğimiz kira mala ödenen bedel.

Bu tanım hukukta ürün olarak geçiyor

ÜRÜN

Pazarlamada, bir ürün, bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir.

Herhangi bir şey ucu çok açık bir tanım, içerisine kiraladığımız daire giriyor, girmemesi için hiçbir neden yok.

Hukukta ödenen kiranın karşılığı da bulunmuyor fakat açıklanan kavramlardan bu ilişkinin bir alış-veriş olduğu sonucu çıkıyor.

ALIŞ-VERİŞ

Değeri olan bir malı yine değeri olan başka bir mal veya para karşılığında değiştirmeye alışveriş veya ticaret denir. Alış-veriş tarafların karşılıklı onayı ile yani icab ve kabûl ile gerçekleşir. İki taraftan biri malı, diğeri karşılığı olan para veya kıymet taşıyan başka bir malı ele geçirmeleri netîcesinde satışın gerçekleştiği söylenebilir.

TİCARET

Alışveriş sonucu elde edilen, yararlanılan fiyat farkı, kâr

Tüm bu kavramlar neticesinde benim bir tüketici, kiraladığım dairenin ürün , ev sahibinin aslında bir tacir olduğu ortaya çıkıyor.

Kanun koyucu tacir sayılabilmesi için işletme sahibi olma zorunluluğu getirdiği için ev sahipleri tacir sayılmıyor. Aslında arada ki bu ilişkiye çok güzel örnek var, tatil beldeleri.

Tatil beldelerinde kalınan pansiyon odaları ve otel odaları da kiralanıyor. Ticari işletme sıfatları olduğu için birinci elden anlaşmazlıklarda Kaymakamlıklar bünyesinde hizmet veren Tüketici Haklarına gidiliyor, kiracı olarak tutmuş olduğumuz dairenin eksikliklerinin de ayıplı mal olarak değerlendirilerek Tüketici Haklarına gidebilmemiz gerekiyor. Kiracı olarak yaşadığımız hak kayıplarının bir nebze önüne geçileceğini ve ev sahiplerinin de evlerine sahip çıkmalarına sebep olacağını düşünüyorum.Ev sahibinin dairesinden çıkan kiracıdan sonra muslukları bozuk, küveti kırık,sadece dört duvarı olan dairelerini kiralayamayacaklarını, para kazanmak için ihtiyaç sahibi insanlara bu değersizlik hissini yaşatamayacaklarını düşünüyorum.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?

Kiraladığımız daire ile ilgili olarak karşımıza çıkarılan kira sözleşmesi aslında bir akittir ve gereklidir Akit karşılıklı tarafların...

 
 
 

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
cansu karakuş
Sep 14, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Ben ev sahiplerinin de çok haklı olduklarını düşünüyorum sonuçta kendi evlerini sana kiraya veriyorlar ve sen o evi kendinin olmadığı için istediğin gibi unharca kullanıyorsun sonuç ev sahibi zararda ve şu da var malum piyasalardan dolayı ev fiyatları kira fiyatları arttı sen evini 3 yıl önce 500 e kiraya veriyorsan şimdi o evin degeri oldu 10 bin diyelim ama sen eski kiracı olduğu için artiramiyorsun ee piyasa da herseyin değeri arttı geçinemiyorsun evden çıkarmak istiyorsun türlü bahaneler bence ev sahipleri de haklı

Like
hmrtsln
Sep 14, 2023
Replying to

Burda ki sorun mağduriyetlerde gidilecek yerler

Ev sahiplerinin hak arama yerleri var ama kiracıların yok

Like

YENIDEN1EV

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2023, NasılEv tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page